Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/apspartner.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2695
Hvad er karakteristisk ved selskabsformen ApS? Få svaret | Apspartner.dk

Selskabsform ApS

Selskabsformen ApS står er et kapitalselskab, hvilket betyder, at ejerne ikke hæfter personligt. Det er et selskab, som kræver minimum DKK 50.000 i opstartskapital, og som både kan fungere som holding- eller driftsselskab.

I denne guide kan du læse mere om ApS som selskabsform, herunder hvilke fordele det betyder på, om du skal vælge et IVS eller ApS, og ikke mindst hvordan du laver en selskabskonstruktion med holding- og driftsselskab fra starten.

Fordele ved en ApS selskabsform

Der er mange fordele forbundet med at vælge en ApS selskabsform frem for andre selskabs- og virksomhedsformer. Herunder kan du læse mere om de vigtigste fordele:

 • Begrænset hæftelse – Med et ApS som selskabsform hæfter du kun begrænset og ikke personligt. Skulle uheldet være ude og dit selskab gå konkurs, så hæfter du højst for din indskudte selskabskapital. Havde du haft en personligt ejet virksomhed og været ude for en konkursbegæring, så ville kreditorerne også kunne gøre krav på dine private værdier såsom kapital, bolig og bil.
 • Fravalg af revision – Dit ApS kan fravælge revision af årsregnskabet, hvis det lever op til mindst to ud af de tre følgende betingelser: Balancesum på DKK 4.000.000 eller derunder, nettoomsætning på DKK 8.000.000 eller derunder eller et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede medarbejdere på 12 eller derunder.
 • Stærk signalværdi – Når du bruger et ApS som selskabsform, kan og skal du bruge endelsen ’ApS’ eller ’Anpartsselskab’ i dit firmanavn. Dette er ofte en god ting, da det sender et stærkt signal til leverandører og investorer om, at du tager din forretning seriøst og har en selskabskapital på DKK 50.000 eller derover.
 • Skattefordele – Med et ApS får du et selskab i stedet for en personligt ejet virksomhed. Dette betyder, at du kan nøjes med at betale selskabsskat af virksomhedens årlige overskud frem for personskat. I 2016 ligger selskabsskatten på 22%.

Du kan læse mere om anpartsselskabet som selskabsform og dets fordele i vores guide Alt om ApS.

IVS eller ApS?

Siden 2014 har det været muligt for danske iværksættere at vælge et IVS i stedet for et ApS. I sin drift og reglerne herom minder iværksætterselskabet meget om et anpartsselskab – der er dog visse væsentligt forskelle; dem kigger vi nærmere på herunder.

 • Kapitalkrav – Kapitalkravet for at stifte et IVS er DKK 1,00, mens det er DKK 50.000 for et ApS. Pengene er dog et indskud og ikke en pris, der skal betales, hvormed de DKK 50.000 for at stifte et ApS efterfølgende kan bruges på at investere i udvikling eller drift af din forretning.
 • Udbytte – En anden stor forskel er reglerne for udlodning af udbytte. Mens et ApS kan udlodde udbytte til ejerne med det samme, så må et IVS ikke udlodde udbytte af overskuddet, førend selskabets kapital er oppe på minimum de samme DKK 50.000, som det kræver at stifte et ApS.
 • Lån – Mens et ApS sagtens kan udlåne penge fra selskabet til privatpersoner eller andre virksomheder, så gælder dette ikke for et IVS. Hvis et IVS skal foretage udlån, skal kapitalen i selskabet først runde de DKK 50.000.
 • Navn – Når du stifter et IVS eller et ApS, så skal du bruge ordet ’Iværksætterselskab’, ’Anpartsselskab’ eller forkortelserne ’IVS’ eller ’ApS’ i dit firmanavn. Der kan være en mindre ulempe forbundet med at have ordet ’Iværksætterselskab’ eller ’IVS’ i sit firmanavn, da det sender et signal til samarbejdspartnere om, at selskabets kapital ikke nødvendigvis er særlig stor. Dette skyldes det lave kapitalkrav ved opstart på blot DKK 1,00.
 • Opsparing af overskud – Med et IVS kræves det, at selskabet opsparer minimum 25% af det årlige overskud, indtil selskabskapital runder DKK 50.000. Dette eller lignende krav gælder ikke for anpartsselskaber.

Krav til ApS selskaber

ApS selskaber skal leve op til nogle krav ved stiftelse og drift af selskabet. Herunder finder du en liste over de enkelte krav:

 • Stiftelsesdokument
 • Vedtægter
 • Indskud på DKK 50.000
 • Pris for oprettelse på DKK 670 i 2016
 • Ledelse i form af enten direktion, bestyrelse eller begge dele
 • Årsregnskab skal godkendes af enten direktion eller bestyrelse på den årlige generalforsamling
 • Ejerbog
 • Registrering i Det Offentlige Ejerregister
 • NemID til at klare diverse registreringer og ændringer

Har du spørgsmål til ovenstående eller brug for hjælp til at klare opgaven med at leve op til de forskellige krav, er du velkommen til at kontakte os her på ApSpartner.

Selskabskonstruktion med ApS anpartsselskab

Et ApS anpartsselskab kan enten være et holdingselskab eller et driftsselskab. Det betyder, at du kan lave en selskabskonstruktion for de samme DKK 50.000, som du først bruger til at stifte holdingselskabet, som efterfølgende lader de samme penge rulle nedad og stifter datterselskabet i form af et driftsselskab.

Dette giver dig en række fordele herunder risikospredning i forhold til kreditorer, da du kan hive pengene fra overskuddet i driftsselskabet op i holdingselskabet, samt muligheden for at spare penge i skat vha. selskabsskat frem for personskat.

Anpartsselskabsloven

I 2010 blev anpartsselskabsloven ophævet og afløst af den nuværende selskabslov, som dækker alle selskabsformer.

Du kan læse mere om selskabsloven på Retsinformation.dk – her finder du den fulde selskabslov med alle regler og vilkår for at drive et anpartsselskab.